Tai Chi
av Annelise Ringsby
Tai Chi (taiji) er en fantastisk treningsform, som er en kombinasjon av fysisk og mental trening. Du har kanskje hørt uttrykket kinesisk skyggeboksing? Et annet kallenavn er meditasjon i bevegelse. Men, hva er det?
Tai chi kan oversettes med læren om livsenergien, og er en meget gammel treningsform fra Kina, som bygger på taoistiske prinsipper. Dersom du legger til chuan, som betyr knyttneve, betyr det læren om livsenergien til bruk ved selvforsvar. Du trener kroppen fysisk, men bygger samtidig et psykisk forsvarsverk. Jeg vil legge til at det i aller høyeste grad også inneholder en åndelig dimensjon. Når du trener, har du en mulighet til å kjenne på energiene rundt deg og i deg. Med det åndelige aspektet til stede, kan formen, eller applikasjonene, oppfylle sitt ytterste potensiale.
Min første tai chi-lærer var walisiske Pamela Hiley. På den tiden var jeg musikkstudent og bodde midt i Majorstuekrysset i Oslo. Tilfeldigvis havnet et enkelt informasjonsskriv på dørstokken min, som gjorde meg nysgjerrig, og jeg tok turen til Tøyen for å finne ut hva dette var for noe. Dette førte til ukentlige turer til Tøyen så lenge jeg bodde i Oslo, en livslang kjærlighet for treningsformen, og en livslang beundring for Pamela Hiley. Hun har mange ganger stått utenfor Stortinget og praktisert tai chi for fred i egen regi. Vissheten om at man påvirker all energi når man jobber med sin egen energi, ble tydelig styrket og erfart på Tøyen midt på 90-tallet.
Da jeg senere flyttet til Bergen, fant jeg Stephen Parker som instruktør, og en liten gruppe fantastiske mennesker som holdt sammen og som jeg trente sammen med i mange år. Det hellige, ukentlige, to-timers pusterommet fra jobb, tidsklemme, småbarnsmammaliv, alle hverdagslige ting, var uvurderlig.
Pust, ja. Pust er viktig. Fokus på pust passet som hånd i hanske til meg som sanger, noe som ga meg en dypere erkjennelse av pustens betydning. Stadig nevnt av instruktør, kanskje mer som et husk å puste, slik at du kunne finne din egen naturlige rytme.
Et av de viktigste prinsippene i tai chi, i tillegg til pust, er å finne sentrum. Sentrum i deg selv. Deretter handler det om balanse, koordinasjon og balanseoverføring. Applikasjonene kan være vanskelig å lære på egenhånd, men de kan praktiseres alene. Det trenger ikke være perfekt, men det er anbefalt at man har jevnlig veiledning, særlig den første tiden. Når du har lært det grunnleggende, vil du ha nytte av det uansett. Tai chi kan praktiseres av alle, uansett hvilken fysisk form du er i. Når du trener, er tanken at bevegelsen aldri stopper, men går sømløst over i neste. Det handler ikke om å gjøre den ytre formen perfekt, men om å få energien til å flyte. Din livsenergi.
I starten av en treningsøkt, bruker man gjerne oppvarmingsøvelser basert på chi gong. Både chi gong og tai chi kan være overraskende krevende, men du kan tilpasse det etter dagsformen. Øvelsene er veldig bra for kjernemuskulaturen, for smøring av ledd, og for å forebygge eller jobbe med spenninger i kroppen. Igjen så handler det om å skape flyt i energisystemet ditt, og løse opp eventuelle steder i kroppen der energien har stagnert. De ulike bevegelsene er knyttet opp mot de indre organene, og når du praktiserer tai chi kan du styrke disse samtidig som du forebygger eller forbedrer sykdomstilstander.
Når du jobber med energien i din fysiske kropp, jobber du samtidig med mentale og åndelige aspekter. Mentale sperrer kan forløses, og en kan bli kjent med sine indre demoner, kanskje til og med bli venn med dem. På den måten kan du få tilgang til hele din kraft. Til kjærligheten, kreativiteten og gleden. Hele din livsenergi.
Det er mange steder du kan trene tai chi i Norge. Les mer for eksempel på https://www.taiji.no/